Blog

Ολοκληρώθηκε το Plenary Μeeting του #DigiAgriFood

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 5/4/2023 το Plenary Meeting των εταίρων του #DigiAgriFood, του πρώτου Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα.

Ο κόμβος #DigiAgriFood στοχεύει στην ενδυνάμωση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού ολόκληρου του φάσματος της Αγροδιατροφικής αλυσίδας αξίας με άμεσα οφέλη για τους πολίτες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΜμΕ και το δημόσιο τομέα.

Στο Plenary Meeting του #DigiAgriFood συμμετείχαν δια ζώσης και διαδικτυακά εκπρόσωποι όλων των εταίρων του κόμβου, με επικεφαλής εταίρο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Το εταιρικό σχήμα συμπληρώνουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας (iBO) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, η εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης οι οποίοι συζήτησαν σε θετικό κλίμα συνεργασίας όλα τα θέματα της ορισμένης ατζέντας.

Κατά τη διάρκεια του Plenary Meeting αναλύθηκε η εξέλιξη του έργου, επιλύθηκαν ζητήματα και προβληματισμοί που προέκυψαν και χαράχθηκε το Action Plan του έργου για το 2023.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα διαχείρισης του project, με συντονιστή το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, έθεσε προς συζήτηση διαχειριστικά ζητήματα και θέματα που αφορούν το Action Plan για το 2023.

Στη συνέχεια,  παρουσιάστηκε η διαδικασία αξιολόγησης ψηφιακής ωριμότητας (Digital Maturity Assessment) των υποψήφιων end-users του έργου, από το Ινστιτούτο Βιο-οικονομίας & Αγρο-τεχνολογίας (iBO) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) καθώς και η μεθοδολογία για την δημιουργία του οικοσυστήματος του κόμβου από το Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης partner, Innovation & Communication Mediator του #DigiAgriFood, παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις της επικοινωνιακής στρατηγικής για την προώθηση των στόχων του κόμβου.

Τέλος, οι εκπρόσωποι όλων των εταίρων είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το portfolio των άμεσα διαθέσιμων ψηφιακών υπηρεσιών και των βασικών σημείων τους, προς όφελος των πολιτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ΜμΕ και το δημόσιο τομέα. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με μία round table συζήτηση και με την αποτύπωση των άμεσων ενεργειών για το επόμενο διάστημα.

Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας #DigiAgriFood στοχεύει στην ενδυνάμωση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού ολόκληρου του φάσματος της Αγροδιατροφικής αλυσίδας αξίας, μέσω της εξειδίκευσης στις Τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Προηγμένων Ψηφιακών Δεξιοτήτων, της Υψηλής Υπολογιστικής Απόδοσης, του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της Διαλειτουργικότητας.

Ο κόμβος #DigiAgriFood έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με 135 ακόμη κόμβους, συμμετέχει στο δίκτυο καινοτομίας των European Digital Innovation Hubs (EDIHs) και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027”.

Το #DigiAgriFood,  ευχαριστεί για την παρουσία τους στο Plenary Meeting, όλους τους εκπροσώπους των εταίρων και για την φιλοξενία στις εγκαταστάσεις της, την ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, partner, Innovation & Communication Mediator του εταιρικού σχήματος.