Blog

Ολοκλήρωση συμμετοχής του #DigiAgriFood στην ημερίδα: “Ψηφιακός Μετασχηματισμός προς μια Βιώσιμη Γεωργία”

To #DigiAgriFood, o πρώτος Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα, είχε την χαρά να συμμετάσχει στην εκδήλωση “Ψηφιακός Μετασχηματισμός προς μια Βιώσιμη Γεωργία” που πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2023, στον πολυχώρο JOIST στη Λάρισα.

Την ημερίδα τίμησε με την παρουσία του ο Διονύσης Σταμενίτης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ο Δημήτρης Μπαρδακίδης, Quality & Risk Manager του #DigiAgriFood, έλαβε μέρος στην συζήτηση που αναπτύχθηκε ενημερώνοντας για την αποστολή, το στόχο και τις υπηρεσίες που προσφέρει ο κόμβος.

Μάλιστα, στα πλαίσια των workshops που πραγματοποιήθηκαν, οι ενδιαφερόμενοι είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν και μια εκτεταμένη παρουσίαση των υπηρεσιών του κόμβου που θα είναι διαθέσιμες από τις αρχές του 2024, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την διευκόλυνση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού όλου του φάσματος της αλυσίδας αξίας της Αγροδιατροφής με άμεσα οφέλη για τους πολίτες, τις ΜμΕ και τον δημόσιο τομέα στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου ο κόμβος θα χρησιμοποιήσει την εξειδίκευση του στις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, τις Προηγμένες Ψηφιακές Δεξιότητες και την Υπολογιστική υψηλής απόδοσης.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από την εταιρεία FarmB σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τορίνο μέσω του European Institute of Innovation and Technology – EIT Food.

Στόχος της ήταν να παρουσιάσει χρήσιμα στοιχεία/εργαλεία για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο ψηφιακός μετασχηματισμός των γεωργικών εφοδιαστικών αλυσίδων θα ωφελήσει τον αγροδιατροφικό τομέα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, την ποιότητα, τη διαφάνεια, την ιχνηλασιμότητα και τη βιωσιμότητα.

Η παρούσα δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Smart Agriculture Farming (SMAF) που αφορά μια σειρά workshops σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, μέσω του EIT Food. Σκοπός τους είναι να παρέχουν μία επισκόπηση των προκλήσεων αλλά και των ευκαιριών που συνδέονται με την διάδοση των τεχνολογιών που βασίζονται σε δεδομένα για την έξυπνη γεωργία.

Το #DigiAgriFood, ευχαριστεί τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την ευκαιρία ουσιαστικής δικτύωσης μεταξύ των συμμετεχόντων, για την άρτια διοργάνωση και την θερμή φιλοξενία.