Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, επικεφαλής εταίρος του πρώτου Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα, #DigiAgriFood και το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος (i-BEC) ως επιστημονικά υπεύθυνος εταίρος του Ευρωπαϊκού Έργου Carbonica EU “Πρωτοβουλία Δέσμευσης Άνθρακα για Κλιματικά Ανθεκτική Γεωργία” πραγματοποίησαν με επιτυχία τη διοργάνωση ανοιχτού εκπαιδευτικού Σεμιναρίου – Επίδειξης στο Αγρό με θέμα: “Γεωργία Άνθρακα: Νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στο γεωργικό τομέα, Επίδειξη στον αγρό” την Παρασκευή, 29/11/2024 στην περιοχή της Χρυσούπολης Καβάλας.
Το πρώτο μέρος του Σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε στον αγρό από Στελέχη του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος και του έργου Carbonica χρησιμοποιώντας φορητή εργαλειοθήκη πεδίου για μετρήσεις εδαφικών δεικτών στον αγρό και παρουσιάζοντας τη μεθοδολογία δειγματοληψιών εδαφών για την περαιτέρω ανάλυση σε εδαφολογικό εργαστήριο. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν σε πραγματικό χρόνο, αργότερα παρουσιάστηκαν στην αίθουσα με τη βοήθεια της πλατφόρμας διαχείρισης που χρησιμοποιεί το έργο.
Ο αγρός που φιλοξένησε την εκδήλωση λειτουργεί ως πιλοτικός με καλλιέργεια ακτινιδίου, διαθέτει σταθμό κλιματικής αλλαγής τον οποίο και παρουσίασαν οι ομιλητές.
Το δεύτερο μέρος του Σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Χρυσούπολης όπου εκεί παρουσιάστηκε η πλατφόρμα διαχείρισης δεδομένων και οι μετρήσεις στο πεδίο καθώς και αναλυτικά όλες οι παράμετροι συμμετοχής ωφελούμενων στο πρόγραμμα. Τα στελέχη του προγράμματος αναφέρθηκαν αναλυτικά στις παραμέτρους προσφέροντας βαθιά γνώση σε καινοτόμες πρακτικές γεωργίας δέσμευσης άνθρακα, προσαρμοσμένες σε τοπικές καλλιέργειες και άλλα σχετικά χαρακτηριστικά.
Έπειτα, ο Κόμβος #DigiAgrifood παρουσίασε συνοπτικά το έργο του και τις υπηρεσίες που προσφέρει δωρεάν για το κοινό του.
Τέλος, η εταιρεία Sandros, Δ. Σάνδρος ΑΕ, η οποία υποστήριξε την εκδήλωση, ενημέρωσε το κοινό για τη χρήση προϊόντων ειδικής θρέψης και συγκεκριμένα βιοενεργοποιητές – εδαφοβελτιωτικά και ωφέλιμους μικροοργανισμούς.
Ακολούθησε τέλος, πλούσιο μπουφέ και δικτύωση για τους παραβρισκόμενους.
Το σεμινάριο αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για την ενημέρωση των αγροτών, των επαγγελματιών του τομέα και του ευρύτερου κοινού σχετικά με τις καινοτόμες τεχνικές γεωργίας και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στον τομέα της γεωργίας άνθρακα. Με τη συνδρομή σύγχρονων τεχνολογιών και πρακτικών, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενισχύσουν τις γνώσεις τους και να συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και κλιματικά ανθεκτικού γεωργικού τομέα στην περιοχή.
Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά όλους όσους συμμετείχαν στο Σεμινάριο αλλά και το Δήμο Νέστου για την ευγενική παραχώρηση της Αίθουσας του Δημοτικού Θεάτρου Χρυσούπολης.