Στο Thinc Innovation Forum – Ανάπτυξη οικοσυστήματος καινοτομίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, το οποίο διοργανώθηκε από την πρώτη αμιγώς πανεπιστημιακή θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων στην Βόρεια Ελλάδα, Thinc Thrace incubator, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, είχε την χαρά να συμμετέχει ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας (EDIH), #DigiAgriFood την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Απριλίου στην Ξάνθη.
Το #DigiAgriFood, o πρώτος Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα, ήταν εκεί, συμμετέχοντας σε αξιόλογες συζητήσεις και ενημερώνοντας φορείς, επιχειρήσεις αλλά και την startup κοινότητα για τις λύσεις ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού που προσφέρει ο κόμβος.
Η κα. Μαρία Μιχαλοπούλου, Συντονίστρια του DigiAgriFood EDIH, Καθηγήτρια του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, συμμετείχε στο Panel Discussion με θέμα “Οι Ευρωπαϊκοί Κόμβοι Ψηφιακής Καινοτομίας στην Ελλάδα”, με συντονιστή τον Δημήτρη Μπαρδακίδη, Quality & Risk Manager του #DigiAgriFood.
Το Panel συμπληρώθηκε επίσης από τον Δρ. Παντελή Νατσιάβα, Ερευνητή, Επικεφαλή του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Υγείας, Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΝΕΒ|ΕΚΕΤΑ), τον Άγις Γεωργίου, Technology Services Specialist, ahedd Smart Attica EDIH και τον Νίκο Πλόσκα Associate Professor at the Department of Electrical & Computer Engineering, University of Western Macedonia.
Τέλος, στο Panel συμμετείχαν επίσης ο Τάσος Βασιλειάδης, Συντονιστή του Health Hub αλλά και ο Γιάννης Κώτσης, Γιανναράκης, Digital Innovation Coordinator του ΕΔΥΤΕ, Εκπρόσωπος “GR digiGOV-innoHUB” EDIH.
Κατά τη διάρκεια του δημιουργικού διαλόγου που αναπτύχθηκε, μεταξύ άλλων σημαντικών τοποθετήσεων των ομιλητών, ο κ. Μπαρδακίδης, παρουσίασε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται με την ύπαρξη των κόμβων αυτών, αλλά και πως αυτοί, οι τόσο διαφορετικοί κόμβοι, τελικά λειτουργούν ως αλυσίδα και προσφέρουν σε επιχειρήσεις αλλά και απλούς πολίτες τις λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού που αναζητούν για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.
Στο Δεύτερο Panel Discussion με θέμα “Οι υπηρεσίες του #DigiAgriFood EDIH”, το οποίο συντονίστηκε από τον Δημήτρη Μπαρδακίδη, συμμετείχαν μέλη του κόμβου #DigiAgriFood και πιο συγκεκριμένα η Βίκυ Κρυσταλλίδου, υπεύθυνη Προγραμμάτων Ζωϊκής Παραγωγής της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής (Perrotis College), ο Διονύσης Βογλίτσης, Technical Project Manager, συντονιστής Φορέας του ΔΠΘ και ο Στέλιος Βασιλόπουλος, Project Manager, Researcher του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.
Κατά την διάρκεια του Panel, ο Κ. Μπαρδακίδης αλλά και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, παρουσίασαν τις υπηρεσίες του #DigiAgriFood οι οποίες έχουν ως στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενεργειακή αναβάθμιση, την πράσινη ταυτοποίηση προϊόντων, την έγκαιρη γνωμάτευση ασθενειών στα φυτά, την αντιμετώπιση της έλλειψης επαρκής τροφής για το σύνολο του πληθυσμού και πολλες άλλες υπηρεσίες που θα προσφερθούν και θα ωφελήσουν χιλιάδες τελικούς χρήστες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αγροδιατροφής στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, στα 3+4 έτη υλοποίησης του έργου.
Γενικότερα, ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας #DigiAgriFood στοχεύει στην ενδυνάμωση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού ολόκληρου του φάσματος της Αγροδιατροφικής αλυσίδας αξίας με άμεσα οφέλη για τους πολίτες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΜμΕ και το δημόσιο τομέα, μέσω της εξειδίκευσης στις τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Προηγμένων Ψηφιακών Δεξιοτήτων, της Υψηλής Υπολογιστικής Απόδοσης, του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της Διαλειτουργικότητας.
Περισσότεροι από 70 ομιλητές από τουλάχιστον 60 φορείς του ακαδημαϊκού, πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου συμμετείχαν στα Panel Discussions με πλούσια θεματολογία σχετική με τον καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Το DigiAgriFood ευχαριστεί την Thinc Thrace incubator, για την ευκαιρία να αναδείξει τον κοινό σκοπό με την Θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων, αυτόν του να συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και στην ευρύτερη ανάπτυξη της καινοτομίας και τεχνολογίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Thinc Innovation Forum