Ο πρώτος Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα, #DigiAgriFood, παρουσιάστηκε με επισημότητα κατά τη διάρκεια ενημερωτικής ημερίδας που φιλοξενήθηκε στο νέο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024. Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου #DigiAgriFood: «Ψηφιακός μετασχηματισμός και πράσινη μετάβαση της αλυσίδας αξίας της αγροδιατροφής στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα».
Την εκδήλωση άνοιξε ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, Καθηγητής Ζήσης Μαμούρης, του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας. Στον χαιρετισμό του, ο κ. Μαμούρης υπογράμμισε τον κύριο στόχο του κόμβου: την υποστήριξη της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης της αγροδιατροφικής αλυσίδας, αξιοποιώντας επιστημονικά δεδομένα που θα διαμοιράζονται στους παραγωγούς μέσω ενός ευρέος δικτύου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, για τη συνολική υποστήριξη και τη διάθεση χώρου για τη στέγαση one-stop-shop του κόμβου στο κέντρο της Λάρισας, μέσα στο κτίριο της Περιφέρειας.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης κ. Δ. Κουρέτας, ο οποίος επισήμανε τη στρατηγική σημασία του #DigiAgriFood για τη Θεσσαλία, το οποίο συμπληρώνει τις δράσεις της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης που έχει εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Αναφέρθηκε στη μοναδικότητα της Θεσσαλίας ως περιοχή με ισχυρή πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή, η οποία συμβάλλει καθοριστικά στο εθνικό ΑΕΠ.
Παράλληλα, μοιράστηκε το όραμά του για τη δημιουργία ενός επιτυχημένου αγροδιατροφικού μοντέλου, εμπνευσμένου από το παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας, και κάλεσε συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις να στηρίξουν ενεργά τον κόμβο.
Έπειτα ο Δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος, χαιρέτησε την κοινή προσπάθεια του Πανεπιστημίου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τονίζοντας τη σημασία των συνεργασιών για την ανάπτυξη. Υπογράμμισε πως η Λάρισα στοχεύει να εξελιχθεί σε μια εξωστρεφή, καινοτόμα πόλη που αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στον τομέα της αγροδιατροφής.
Επόμενος στην κουβέντα ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Δημήτρης Τσέτσιλας, τόνισε την ανάγκη μεταφοράς γνώσεων από την επιστήμη στην παραγωγή. Εξήγησε ότι η συνεχής εκπαίδευση των παραγωγών είναι απαραίτητη και πρότεινε τη διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων από κοινού με την Περιφέρεια σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας.
Τέλος, τις ομιλίες έκλεισαν επιστήμονες που συμμετείχαν στην ημερίδα εκ μέρους του κόμβου #DigiAgriFood, αναλύοντας τις δυνατότητες αξιοποίησης του κόμβου από τους παραγωγούς. Υπογράμμισαν ότι το #DigiAgriFood στοχεύει στην υποστήριξη της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης της αγροδιατροφικής αλυσίδας, προσφέροντας υπηρεσίες που αυξάνουν την παραγωγικότητα, μειώνουν την κατανάλωση πόρων και βελτιστοποιουν τις διαδικασίες παραγωγής. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα οφέλη για τους αγρότες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το δημόσιο τομέα, τα οποία περιλαμβάνουν άμεση βελτίωση της απόδοσης και της αειφορίας.
Εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας μίλησαν η κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, Συντονίστρια του #DigiAgriFood, ο κ. Γιάννης Αμαραντίδης, Ειδικός σύμβουλος προγραμμάτων και Senior Project Manager #DigiAgriFood, ο κ. Θανάσης Κοράκης, Καθηγητής ΠΘ του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και αναπλ. Επιστημονικός Υπεύθυνος #DigiAgriFood, ο κ. Χρήστος Αθανασίου, Καθηγητής ΠΘ του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, η κα. Περσεφόνη Μαλέτσικα, Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΘ του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, ο κ. Γ. Μουτσινάς, Ερευνητής και υποψ. Διδ. ΠΘ του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος και η κα. Μαρία-Άννα Κυργιαφίνη, Ερευνήτρια και Υποψ. Διδ. ΠΘ του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Αγροδιατροφικός Τομέας και Κτηνοτροφία.
Με την ολοκλήρωση των ομιλιών και των παρουσιάσεων, αρκετοί από το κοινό που παρακολούθησε την ημερίδα ενδιαφέρθηκαν να μάθουν παραπάνω λεπτομέρειες και να έρθουν σε επαφή με τους υπεύθυνους του έργου με σκοπό να επωφεληθούν των υπηρεσιών που προσφέρει ο κόμβος.
Η εκδήλωση ανέδειξε την αξία του #DigiAgriFood ως ένα πρωτοποριακό εργαλείο που συνδυάζει την τεχνολογία, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα, με στόχο να διαμορφώσει το μέλλον της αγροδιατροφής στην Ελλάδα.