Καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνεται και η λειψυδρία αυξάνεται, καινοτόμες λύσεις όπως τα “έξυπνα” συστήματα άρδευσης μεταμορφώνουν τη διαχείριση νερού. Μέσω του Internet of Things (IoT), αυτά τα συστήματα προσφέρουν στους αγρότες αποδοτικούς, βιώσιμους τρόπους για βέλτιστη απόδοση καλλιεργειών και μείωση της σπατάλης νερού.
Η πλατφόρμα AgroNIT, διαθέσιμη μέσω του #DigiAgriFood, του πρώτου Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας στην αγροδιατροφή στην Ελλάδα, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Εξοπλισμένη με αισθητήρες εδάφους και αέρα, η AgroNIT συλλέγει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την υγρασία του εδάφους, τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα. Συνδυάζει αυτές τις μετρήσεις με τοπικές προβλέψεις καιρού για να καθορίσει την ιδανική ώρα άρδευσης. Επιπλέον, οι αυτοματισμοί επιτρέπουν στο σύστημα να προσαρμόζει την άρδευση με βάση τις ανάγκες κάθε καλλιέργειας. Οι αγρότες έχουν πρόσβαση σε δεδομένα και ειδοποιήσεις μέσω εφαρμογής στο κινητό, παραμένοντας ενημερωμένοι για τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους και πιθανές προειδοποιήσεις.
Οι παραγωγοί ροδάκινων και αχλαδιών που χρησιμοποιούν την AgroNIT έχουν δει εντυπωσιακά αποτελέσματα, με μείωση χρήσης νερού έως 40% και αύξηση αποδόσεων κατά 10-20%, χάρη στη σταθερή υγρασία. Αυτό συνεπάγεται μείωση του κόστους παραγωγής έως και 25% και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διασφαλίζει ότι η AgroNIT είναι οικονομικά αποδοτική και εύχρηστη, με υποστήριξη εγκατάστασης και συντήρησης. Προσαρμόζοντας την πλατφόρμα στις τοπικές κλιματικές συνθήκες και παρέχοντας λύσεις σύνδεσης σε αγροτικές περιοχές, η AgroNIT θέτει πρότυπα για τη βιώσιμη γεωργία, επιτρέποντας στους αγρότες να παράγουν περισσότερο με λιγότερα, στηρίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον.
Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτή την υπηρεσία, πατήστε εδώ.