Blog

Το #DigiAgriFood στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο IEEE CAFE 2023 και το Industry Forum IAFE

Το #DigiAgriFood, ο πρώτος Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα προκάλεσε σημαντικό αντίκτυπο στο 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τα Ηλεκτρονικά για τον τομέα της Αγροδιατροφής (IEEE Conference on Agrifood Electronics – CAFE) που πραγματοποιήθηκε στο Politecnico di Torino, Ιταλία, από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2023. Η υψηλού κύρους αυτή εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από τη σύγκλιση της έρευνας και της τεχνολογικής προόδου, θέτοντας ένα νέο σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές συνεργασίες στον αγροδιατροφικό τομέα.

Το συνέδριο: Μια σύνθεση καινοτομίας και τεχνογνωσίας

Το συνέδριο CAFE παρουσίασε ένα εντυπωσιακό φάσμα διεπιστημονικής έρευνας που αντανακλά το καινοτόμο πνεύμα που επικρατεί στα ηλεκτρονικά συστήματα αγροδιατροφής. Τα βασικά θέματα περιλάμβαναν εξελίξεις:

  • στην παρακολούθηση φυτών,
  • την ανάλυση καλλιεργειών,
  • την ανίχνευση εντόμων με χρήση τεχνητής νοημοσύνης,
  • την παρακολούθηση ρύπων στη γεωργία,
  • τη διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου,
  • τη γεωργία ακριβείας,
  • τις τεχνολογίες αισθητήρων και
  • τις εφαρμογές του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) για έξυπνη και βιώσιμη παραγωγή τροφίμων 

Συμμετοχή και παρουσίαση του #DigiAgriFood

Εκπροσωπώντας την τεχνική ομάδα του #DigiAgriFood, ο Κάρολος-Αλέξανδρος Τσάκαλος παρουσίασε την ερευνητική εργασία με τίτλο “Συγκριτική μελέτη παγίδων με κάμερες και αισθητήρες για εφαρμογές παρακολούθησης εντόμων“. Με την οικονομική υποστήριξη του #DigiAgriFood, η έρευνα αυτή ανέδειξε την αποτελεσματικότητα των παγίδων που βασίζονται σε κάμερες και αισθητήρες στην παρακολούθηση εντόμων, μια κρίσιμη πτυχή της βιώσιμης γεωργίας. Αυτή η καινοτόμος μελέτη υπογραμμίζει τις επιπτώσεις στον πραγματικό κόσμο για την ενίσχυση της προστασίας των καλλιεργειών και της παραγωγής, συμβάλλοντας στη βελτιστοποίηση των πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος ενόψει της κλιματικής αλλαγής.

Industry Forum IAFE: Γεφύρωση Βιομηχανίας και Καινοτομίας

Παράλληλα με το συνέδριο CAFE, το Industry Forum IAFE (Industry for AgriFood Electronics) παρείχε μια πλατφόρμα για τους ειδικούς του κλάδου για να συζητήσουν την ανάπτυξη και την εφαρμογή των ηλεκτρονικών στον αγροδιατροφικό τομέα. Οι συζητήσεις κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως τα ηλεκτρονικά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον αγροδιατροφικό τομέα, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, τα αγροτικά ρομπότ με λύσεις αισθητήρων και IoT και οι ενεργειακά αποδοτικές λύσεις στα ηλεκτρονικά αγροδιατροφικά συστήματα.

Σημαντικές συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν με εκπροσώπους από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων:

  • η Ιταλία (Aizoon, G. Magnano, Olivair, CNH Industrial, STMicroelectronics, Ribes Tech Srl, Hortobot Srl)
  • η Χιλή (Synopsys)
  • η Ελλάδα (Centaur)
  • η Κύπρος (eBos Technologies)
  • η Γαλλία (STMicroelectronics)
  • οι ΗΠΑ (BECS Technology Inc.)
  • το Ισραήλ (TODOS-Technologies.com)
  • η Ελβετία (Vivent SA)
  • η Νορβηγία (Zimmer & Peacock) και
  • η Ουρουγουάη (BQN)

Οι αλληλεπιδράσεις αυτές ήταν καθοριστικές για τη δημιουργία νέων συνεργασιών και την ενίσχυση της δέσμευσης του #DigiAgriFood με τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία της αγροδιατροφής.

Ανακοίνωση για το IEEE CAFE 2024

Σε μια αξιοσημείωτη εξέλιξη, ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Γεώργιος Συρακούλης κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμφωνία της Οργανωτικής Επιτροπής για τη φιλοξενία του IEEE CAFE 2024 στην Ξάνθη. Η απόφαση αυτή αποτελεί απόδειξη του ζωντανού αγροδιατροφικού οικοσυστήματος της περιοχής, αναδεικνύοντας τη δέσμευση της Ελλάδας στην τεχνολογική καινοτομία και τον αγροδιατροφικό τομέα. Η επιλογή της Ξάνθης ως επόμενου τόπου διεξαγωγής αναδεικνύει την αυξανόμενη φήμη της πόλης ως τεχνολογικού κόμβου και τη δέσμευσή της για την προώθηση του αγροδιατροφικού τομέα.

#DigiAgriFood: Επικεφαλής του μετασχηματισμού

Η συμμετοχή του #DigiAgriFood στο συνέδριο IEEE CAFE 2023 και στο Industry Forum IAFE ξεπέρασε το πλαίσιο της απλής παρουσίασης στοιχείων της έρευνας. Ήταν μια απόδειξη του ζωτικού ρόλου του έργου στον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό του ευρωπαϊκού αγροδιατροφικού τομέα, ευθυγραμμισμένου με τους ευρύτερους στόχους της Ευρώπης για βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη. Οι γνώσεις που μοιράστηκαν ο Κάρολος-Αλέξανδρος Τσάκαλος και η ομάδα του, μαζί με τις γνώσεις που αποκτήθηκαν από τους ειδικούς του κλάδου, αποτελούν παράδειγμα του καινοτόμου πνεύματος που οδηγεί σε αυτόν τον μετασχηματισμό. Το επερχόμενο IEEE CAFE 2024 στην Ξάνθη αναμένεται να προωθήσει αυτή την παρακαταθήκη, προωθώντας τη συνεργασία και την καινοτομία στον τομέα της αγροδιατροφικής ηλεκτρονικής.